INTRODUCCIÓ
El CEIP S’Auba de Cala Rajada està ubicat en una zona costanera i turística del Llevant mallorquí que altre temps fou bosc mediterrani. Aquest actualment encara envolta la meitat de l’escola .
Cala Rajada és una localitat d’uns 7000 habitants on no es desenvolupa cap activitat relacionada amb el camp ni amb l’agricultura. La quasi totalitat de la població activa fa feina en activitats relacionades amb el turisme. Davant aquest fet ens trobem amb un alumnat que, en general, desconeix el món rural. L’únic contacte amb ell ha estat quan han fet una visita a una granja-escola o haver vist a algun padrí treballar a l’hort.
Al municipi de Capdepera l’activitat agrícola s’ha anat reduint progressivament fins que en l’actualitat només queda un reducte d’uns pocs pagesos. Encara es poden veure alguns conreus de cereals (civada, blat i ordi), ametllers, garrovers i alguna olivera, que minven any rere altre.
Per tal de posar en contacte aquests infants amb els cultius i les tasques relacionades amb ells (preparar la terra, adobar, sembrar, regar, cuidar i recollir) i de saber d’on provenen alguns dels aliments bàsics de la seva cadena alimentària, el centre va decidir el curs 98-99 treballar l’hort escolar de forma sistemàtica ja que disposava d’un petit terreny que havia estat pinar que era suficient per a tal tasca.
Després d’uns anys provant com treballar l’hort amb l’alumnat es va considerar que els grups de 5è. d’Educació Primària eren els idonis per a responsabilitzar-se de l’hort. Així i tot estar obert a tot l’alumnat del centre per dur a terme activitats relacionades amb ell.
OBJECTIUS.
- Posar en contacte al nostre alumnat amb els cultius propis del camp mallorquí.
- Potenciar un ensenyament-aprenentatge actiu i participatiu, practicant activitats com sembrar, adobar, espedregar, llevar herbes, entrecavar, recollir fruits, entre d’altres.
- Conèixer les relacions entre els elements que formen part de la natura.
- Crear una ètica de conservació i respecte cap a la natura i el medi en general (sensibilització cap als problemes medi-ambientals).
- Potenciar i valorar la importància d’una alimentació sana, consumint hortalisses i fruites, algunes d’elles, plantades a l’hort escolar.
- Sensibilitzar a l’alumnat sobre l’estalvi d’aigua emprant tècniques necessàries per a tal fi.
- Conèixer i observar el cicle de les plantes.
- Conèixer i experimentar les raons per les quals la població del sector primari va minvant i es va dedicant a altres activitats més segures i que suposen menys esforç.
- Entrar en contacte amb elements com la terra, l’aigua, adobs, llavors, fems,…
- Realització de treballs per a conèixer el funcionament de l’hort i les necessitats de cadascuna de les diferents espècies.
- Aprendre a treballar en equip d’una forma cooperativista.
- Conèixer i utilitzar les eines pròpies per a treballar l’hort escolar.
- Observar els fenòmens meteorològics, recollida de dades i relacionar-los amb els cultius per obtenir uns resultat òptims.
- Conèixer, mitjançant l’observació, les diferents etapes cícliques anuals dels arbres propis de la nostra comunitat i que tenim a l’hort (olivera, ametller, pomera, perera, taronger, melicotoner).
CONTINGUTS
-Les plantes. L’estructura i fisiologia de les plantes. La fotosíntesi i la seva importància per a la vida a la terra.
-Les relacions entre els éssers vius. Cadenes alimentàries. Poblacions. Comunitats i ecosistemes.
-Característiques i components d’un ecosistema.
-Normes d’ús, de seguretat i de manteniment dels instruments d’observació i dels materials de treball.
-Màquines i aparells. Tipus de màquines en la vida quotidiana i la seva utilitat.
METODOLOGIA
A partir dels coneixements previs que tenen els alumnes de 5è. d’Educació Primària cada tutor parlarà i explicarà al seu grup sobre la justificació del projecte de l’hort ecològic escolar que treballarà el grup durant el curs, així com els objectius, feines a realitzar a l’hort i dins l’aula, observacions que es faran, importància de reciclar els fems orgànics en compost per a les plantes, de saber cultivar els propis aliments i la importància d’una dieta sana i variada. A partir de l’hort es podran fer activitats d’observació del creixement de les plantes, animals que hi viuen, condicions meteorològiques…
Aquesta activitat està englobada dins la programació de l’àrea de Ciències Naturals i gràcies a l’hort es podran estudiar i observar directament aspectes pràctics de l’àrea.
Per a dur a terme aquesta tasca de forma més efectiva sobre el terreny els dos grups aula es dividiran en dos subgrups i cada un d’aquests nous grups s’encarregaran d’una parada cada un. Per a tal cosa comptarem amb el suport d’un altre mestre. A cada parada hi sembrarem una família de plantes. Els cultius seran rotatius, així cada 4 anys es repetiran els cultius dins la mateixa parada, d’aquesta manera ens asseguram de que els nutrients de la terra siguin més aprofitats.
Partirem de la neteja del terreny per a després passar a la preparació de la terra (llaurat amb motocultor, aquesta tasca no la realitzen els alumnes). Els mateixos alumnes acondicionaran i prepararan les parades. Una vegada delimitades les parades, anivellades i despedregades es col·locaran les bovedilles centrals, es sembraran les plantes aromàtiques i es col·locarà el sistema de reg. Posteriorment es procedirà a la sembra dels diferents cultius. Els mesos posteriors s’encarregaran del manteniment: regar, entrecavar, eliminar herbes,…
Després d’haver sembrat es donaran unes fitxes de consolidació i seguiment de l’activitat.
Al final del procés es recollirà el fruit de cada cultiu que es repartirà entre tot l’alumnat participant per dur a cada. També es recopilaran receptes on s’empri el que han sembrat i es farà una activitat de tast d’alguna d’elles.
Així mateix es conscienciarà a l’alumnat de la importància de menjar tot tipus d’aliments, sobretot insistir en els d’origen vegetal.
ACTIVITATS I TEMPORALITZACIÓ
Febrer-març:
1.Delimitar cada parada amb un cordill i 4 estaques, mesurant amb cinta mètrica rectangles de 3 m. de llarg per 1,5 m. d’ample.


- Passar els rampins per aplanar i despedregar entre tots.
- Posar dins cada espai per cicle 4 bovedilles enmig de la parada, a una distància de 60 cm una de l’altra.
- A l’espai que hi ha entre les bovedilles sembrarem una planta aromàtica (herba lluïsa, orenga, menta, herba sana, moraduix, lavanda, alfabreguera, tem…).
- Escampar el compost orgànic, mínim un sac per parada.
- Muntar el sistema de reg amb tub exsudant de tal manera que quedin en forma d’U (mirar el dibuix). En un cap hi posarem una vàlvula de pas que va connectada a la canonada principal de reg i a l’altre un tap final.



Abans de les vacances de Pasqua:
- Una vegada preparat el terreny cada grup passarà a sembrar la seva parada per famílies de plantes. Els explicarem de quina manera s’ha de sembrar cada planta i què s’ha de tenir en compte per afavorir el seu creixement i com s’han d’evitar possibles plagues.


Després de Pasqua:
- Procedir al manteniment de l’hort entrecavant, llevant males herbes, ulls, fulles, posant canyes a les tomatigueres,…
- Fer el seguiment de l’hort i recollida de dades amb una fitxa-resum de tot el que s’ha treballat.

Maig-juny
- Recollir els fruits per repartir-los entre els alumnes participants.
- A l’aula arreplegar receptes possibles amb els productes sembrats.
- Dur a terme una activitat de tast d’alguna de les receptes elaborades amb els aliments de l’hort.
- Al mateix temps elaborarem unes fitxes d’observació i registre de dades sobre els cultius que corresponen a cada grup i que aniran omplint d’acord amb el creixement de la planta.

AVALUACIÓ
L’avaluació d’aquesta activitat serà contínua, s’anirà revisant el projecte d’acord amb l’evolució dels cultius i la dedicació, interès i entusiasme per part de l’alumnat.
També es valorarà la tasca de recopilació de dades de cada alumne/a amb una fitxa escrita.
Al final de curs i coincidint amb la collita dels productes s’avaluarà l’activitat duta a terme durant tot el curs i s’acordaran i valoraran les possibles modificacions a realitzar de cara al curs vinent.
Coordinació: Maria Orpí Mayol