1.IDENTITAT
El CEIP S’AUBA és un col·legi públic que depèn de la Conselleria d’Educació i Cultura de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Treballam dins un clima de convivència basat en el respecte als valors democràtics. Es manifesta aconfessional i apolític, respectuós amb totes les creences i lliure de qualsevol tendència religiosa. Defensa la integració de l’escola al medi físic on es troba. Promou que l’ensenyament estigui sempre d’acord amb els principis d’igualtat de drets i no discriminació i, molt especialment, que es duguin a terme en un marc de coeducació.
El CEIP S’Auba de Cala Rajada consta actualment de 19 tutories (7 d’Infantil i 12 de Primària). Té una plantilla de 33’5 mestres. Disposa d’aula de música, d’anglès, sala de psicomotricitat i gimnàs amb els corresponents especialistes. Comptam amb 1 mestre d’Atenció a la Diversitat, 1de Pedagogia Terapèutica i 1 d’Audició i Llenguatge. Tres dies setmanals comptam amb 1 orientador i 1 pic setmanal amb una PTSC.
L’horari és de 9 a 14 hores amb un període d’esbarjo de les 11’30 a les 12 h.
Durant el capvespre es duen a terme activitats extraescolars amb col·laboració amb l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes, a càrrec de monitors especialitzats, dirigides a desenvolupar els diversos interessos dels nins i nines de l’escola. També comptam amb el programa PAE promogut per la Conselleria.
El Centre contribueix a desenvolupar la capacitat d’utilitzar de manera apropiada les dues llengües oficials (català i castellà). L’ensenyament de les llengües es du a terme d’acord amb la legalitat vigent.
L’ensenyament de la llengua anglesa s’inicia a Infantil 3 anys, durant els primers anys es fa bàsicament de forma oral i a partir de primer de Primària s’inclou l’aprenentatge escrit de la llengua.
Els objectius referents al domini de les dues llengües al final de l’escolaritat és:
- Comprendre i produir missatges orals i escrits en català i castellà, atenent a diferents intencions i contextos de comunicació i comunicar-se en la llengua anglesa a través de missatges senzills contextualitzats.
Aquest centre accepta i tracta de donar resposta i suport a tota la diversitat d’alumnes sigui quines siguin les seves necessitats.
Les atencions que rebran són:
- Alumnes amb diagnòstic de necessitats educatives especials: disposen de l’atenció del professor de Pedagogia Terapèutica i/o del Logopeda i l’orientació de l’Equip de Suport.
- Alumnes amb dificultats d’aprenentatge: disposen de l’atenció de suport en petit grup o individual per part d’algun mestre/a especialista.
- Alumnes d’incorporació tardana que accedeixen al Centre sense cap coneixement de català, que són ajudats pel mestre d’Atenció a la Diversitat.
- En casos puntuals es compta amb l’ajut d’ATE.
2. ESPAI FÍSIC
Ubicació
Està situat a l’extrem nordest de les Serres de Llevant en el terme municipal de Capdepera que abarca els següents nuclis urbans: Capdepera, Cala Rajada, Canyamel, Font de Sa Cala i Cala Mesquida. Cala Rajada es troba a vora el mar i té platges, port i muntanyes. Gaudeix d’un clima mediterrani i es troba comunicat amb Capdepera per una autovia de dos km, i amb Palma per una carretera de 80 km.
Cala Rajada era un barri residencial envoltat per pinar però amb l’expansió urbanística el bosc està desapareixent molt ràpidament. El col·legi es troba situat en aquest barri, que presenta la infraestructura turística costera comú a molta part del litoral mallorquí.
Estructura Física
El centre està situat a un pinar. Consta de dos edificis un verd per E. Primària i un blanc per E. Infantil.
L’Edifici de Primària té tres accessos al carrer Avda. Floreal, a la planta baixa, dos al 1r pis des de l’edifici verd i des de l’edifici blanc 2 sortides també a l’Avda. Floreal. En principi el centre va ser construït només per una línia i amb el temps ha sofert diverses ampliacions, tant per a E. Infantil com per a E. Primària, però mai s’han ampliat els espais comuns per a l’edifici de primària.
A l’edifici de primària trobam les següents aules:
A la planta baixa es troba el menjador, la cuina i una petita saleta que l’utilitzen conjuntament l’orientador i la PTSC. Comptam amb una oficina que inclou la secretaria i la sala de màquines, l’oficina de Prefectura d’Estudis i la de Direcció. També hi ha un bany habilitat per minusvàlids que també s’usa com a infermeria, 2 banys per alumnes i un altre devora la cuina. Devora l’escala d’accés al 1r pis hi ha un montacàrrregues. En aquesta planta hi ha 6 aules que actualment s’empren 4 per als cursos de 1r cicle i diferents suports. Sortint de l’edifici tenim el gimnàs amb 2 saletes annexes que serveixen de magatzem i també un bany. Al costat es troba l’aula matinera que també és usada per l’AMIPA.
Al 1r pis hi ha situades 10 aules des de 3r fins a 6è de Primària:1 aula d’ordinadors, 2 d’anglès (1 d’elles també multiusos per desdoblaments) 1 espai petit que és la biblioteca on també s’imparteixen les classes de religió i els dies que no hi ha religió s’usa per suports o desdoblaments. Una petita aula com a sala de professors.
El col·legi compta amb una pista esportiva a darrera l’edifici que s’usa com a pati i per fer classes d’Educació Física, un petit pati cobert que té 2 banys i un petit espai de terra destinat a l’hortet i davant l’escola la zona destinada a aparcament de cotxes s’usa com a pati pels alumnes més petits d’E. Primària. També té una zona gran de pinar on juguen els nins i hi desenvolupen diverses activitats.
Edifici blanc o d’Educació Infantil: està dividit en quatre cossos units per un passadís. A cada cos hi ha 2 aules i banys pels alumnes i un bany per mestres, el quart cos està format per un gimnàs, un espai exterior cobert i quatre espais petits per suports i diferents usos. Tot l’edifici es troba en un pinar on els nins juguen i desenvolupen diverses activitats.
Tenim una farmaciola a E. Infantil, a E. Primària i una altra al gimnàs que compleixen la normativa actual.
–
3. OBJECTIUS DEL NOSTRE CENTRE .
a)Ambits d’intervenció
Ens centram en aquests 3:
-L’ALUMNE: PROGRÉS MADURATIU I ACADÈMIC. Desenvolupament integral de l’alumne: personal i acadèmic. Primer de tot la importància que els nostres alumnes desenvolupin les seves capacitats segons les seves possibilitats dins un ambient d’ordre, afecte i motivació, segons PEC. Exactament en:
* La importància que adquireixin les habilitats bàsiques i que siguin competents en llengües. Incidir en l’expressió i comprensió oral i escrita al nivell de cada una, en matemàtiques (especialment en la resolució de problemes que impliquen el raonament i el càlcul) així com en la resta de disciplines que impartim.
*Incidir en el rendiment escolar en tots els aspectes i en totes les matèries.
-L’ENTORN: FÍSIC I EMOCIONAL. VALORS. Consolidació del desenvolupament d’un ambient i entorn adequat d’aprenentatge.
* Continuïtat de la potenciació de la convivència en tota la comunitat educativa (alumnat, professorat i pares) que és allò que permet assolir els objectius i fites que ens proposam: respecte, responsabilitat, solidaritat i autoestima aprenent a prevenir i resoldre conflictes, remarcant esforç i perseverança, integrant totes les cultures dins la nostra pròpia.
-LA GESTIÓ PEDAGÒGICA I ADMINISTRATIVA: EFICIÈNCIA ORGANITZATIVA: -Àmbit administratiu i pedagògic: gestió. *Manteniment i consolidació de la línia educativa amb una gestió i organització pedagògica i administrativa eficient, fent ús de tots els avantatges de les noves tecnologies i optimització dels equipaments, molt especialment en la línia de tutoria i de la lectura i escriptura. *Potenciació de l’avaluació en general tant interna i externa en el seu cas de tot el procés educatiu: inclou tant l’acadèmica i també l’avaluació de tot el treball dut a terme per tots els que participam d’aquest projecte educatiu, com a mitjà d’autoconeixement i creixement personal * Àmbit relacional: *Coordinació real i continuada tant a dins l’escola (E. Infantil i E. Primària, entre cicles) com externa (amb E. Infantil 0-3 anys i amb l’IES) i altres serveis (mèdics, SS.SS., ajuntament,…). *Continuació en la línia d’apropament del centre als pares i el foment de les activitats extraescolars. Celebració conjunt d’esdeveniments. Cooperació amb activitats escolars. Amb serveis com escoleta matinera i menjador escolar*Optimització dels espais físics i la seva estètica, molt especialment la cura del llibres de la biblioteca d’aula. *Incentivar l’estalvi, reutilització i ús raonat dels recursos del centre. Controlar l’estalvi energèti. Adaptació a la realitat econòmica del nostre pressupost.
b) Objectius mesurables i indicadors que permetin mesurar l’assoliment, freqüència de mesura.
*Referits a l’àmbit 1: l’alumne : progrés maduratiu i acadèmic:
1. Seguir cuidant al màxim tot l’aspecte pedagògic i metodològic del col·legi per obtenir els millors resultats possibles que permetin realitzar aprenentatges realment significatius, partint sempre de la realitat dels alumnes i la seva motivació que li permetin desenvolupar al màxim totes les seves capacitats. Molt especialment fer el seguiment del pla de “pautes metodològiques de lectura i escriptura i matemàtiques” aprofundint en el tema de lectura i el plaer que se’n deriva d’ella.
1.0. Mantenir la línia de lliure circulació i tallers a E. Infantil.
1.1. Pla de lectura i escriptura i millora de l’expressió oral i escrita impulsant les noves tecnologies: tipologies textuals i vocabulari tipus.
1.2. Assolir la línia educativa en matemàtiques.
1.3. Consolidar la línia de projectes (Naturals, Socials i E. Plàstica) a E. Primària. Col·laboració dels pares en aquest aspecte.
1.4. Millorar la competència anglesa.
1.5. Continuar amb el pla d’avaluació elaborat pel centre.
Referits a l’àmbit 2: l’entorn: físic i emocional. Valors
2. Treballar per a una educació integral en un clima d’ordre i afecte de l’alumne que possibiliti el seu ple desenvolupament com a persona en el respecte als principis democràtics de convivència als drets i llibertats fonamentals, integrant tot l’alumnat en la nostra societat fomentant l’ús de la llengua pròpia i involucrant-los en la realitat natural, cultural i històrica en què vivim d’acord al PEC i la normativa actual, basant-nos en el treball de “conducta social” que estam duent a terme.
2.1 Potenciar el nostre pla de funció tutorial i conducta social fonamentat especialment en la prevenció: aplicació de l’esquema treballat en claustre. Incís en la coeducació.
2.2 Incidir en la flexibilització a nivell d’aula.
2.3 Incidir en la línia de valors treballats des de E.I. 3 anys fins a 6è d’E.P.
2.4 Treballar els aspectes de convivència des de tota la comunitat educativa: claustre, alumnat, consell escolar, AMIPA, ajuntament (escola de pares a nivell de localitat)
3. Fomentar l’estimació a la nostra cultura i des d’ella ampliar aquesta estimació i respecte cap a totes les altres. S’estima el que es coneix i per tant, seguir impulsant aquest coneixement des de tots els àmbits.
3.1 Impulsar l’educació ambiental i cultural en tots els sentits en la vida del centre: educació musical, jocs tradicionals, celebració de festes i esdeveniments segons organigrama de cada PGA.
3.2 Fomentar la coordinació entre etapes i altres centres
Referits a l’àmbit 3: la gestió pedagògica i administrativa: eficiència organitzativa
1. Dirigir el col·legi cap a la consecució dels objectius pedagògics assenyalats en el nostre PEC, gestionant d’una manera efectiva i participativa tots els recursos de que disposa el mateix centre, i seguint i aprofitant la línia organitzativa ja marcada pel meu equip directiu. Posar especial èmfasi en potenciar el funcionament i desenvolupament d’òrgans i equips de participació per agilitzar i enriquir les preses de decisions i posada en marxa de tasques, en una gestió transparent d’acord amb les indicacions de la Conselleria d’Educació i Cultura, i ser intermediari entre ella i tots els sectors educatius que composen el col·legi.
1.1 Seguir en el foment de treball amb el centre, tots els pares, amb l’associació de pares i amb els diferents estaments: escoles, escoletes, institut… i mantenir la comunicació a través de tots els canals disponibles: CCP, equips docents, equip de suport, claustre, consell escolar….coordinats per l’equip directiu.
1.2 Mantenir actualitzats els documents institucionals del centre.
1.3 Aconseguir una satisfacció personal i professional entre el professorat i resta de membres de la comunitat.
1.4 Seguir incidint en una major dotació de recursos humans: orientador a temps complet, augment de PT, i/o ATE en casos puntuals, l’AD que teníem habilitat i un administratiu, així com un bidell.
1.5 Seguir demanant una posada a punt continua de tota la infraestructura física del centre. Millora continua de l’equipament mobiliari i educatiu supeditat a la línia de centre.
1.6 Continuar amb la implantació i adequació del Pla de Modernització Educativa: pas de google-site a web, consolidació de blogs, incorporació de classroom….
1.7 Mantenir una bona estètica de la biblioteca i cura dels llibres.
1.8 Avançar en una autonomia real del centre en la mesura possible que permeti la presa de decisions i gestió del temps i espai.