NORMES DE CONVIVÈNCIA

Aquí trobareu informació dels següents documents:

  1. Normes de Convivència.
  2. Pla de Suport
  3. Avaluació

1.NORMES DE CONVIVÈNCIA

INTRODUCCIÓ

Les presents normes de convivència al nostre col·legi estan fonamentades en la Constitució quan ens diu al seu article 27 .1 que TOTS TENEN DRET A L’EDUCACIÓ , i en el seu article 2 que diu 

L’EDUCACIÓ TINDRÀ PER OBJECTE EL PLE DESENVOLUPAMENT DE LA PERSONALITAT HUMANA EN EL RESPECTE ALS PRINCIPIS DEMOCRATICS DE CONVIVENCIA ALS DRETS I LLIBERTATS FONAMENTALS  i en l’article 27.4 que diu que L’ENSENYANÇA BASICA ES OBLIGATÒRIA. 

Per tant per garantir la consecució d’aquests objectius el col·legi- basant-se en la legislació vigent- inclou al seu PEC les següents normes de convivència, per tal de facilitar aquesta mateixa.

Ens basam en el R.D. 121/2010, de 10 de desembre pel qual  s’estableixen els drets i deures dels alumnes i les normes de convivència del centre, que diu que aquestes haurien de propiciar el clima de responsabilitat, treball i esforç, que permeti que tots els alumnes obtenguin els millors resultats del procés educatiu  i adquisició dels hàbits i actituds.

El deure més important dels alumnes és el d’aprofitar  el lloc escolar que la societat posa a la seva disposició. Per això, l’interès per aprendre i l’assistència a classe, és a dir, el deure de l’estudi és la conseqüència del dret fonamental a l’educació.

I en la definició i exigència dels deures és precís tenir en compte que l’objectiu últim que s’ha de perseguir és aconseguir, amb la col·laboració de tots els sectors de la comunitat educativa un marc de convivència i autoresponsabilitat que faci pràcticament innecessària l’adopció de mesures disciplinàries.

 A. DELS PARES I DE LES MARES D’ALUMNES

Els seus drets i deures venen regulats per la legislació vigent. Al nostre col·legi hi ha una sola associació de pares -AMPA –  de la qual la Junta col·labora activament en el desenvolupament de les tasques que li pertoquen.

En relació amb el Centre:

Conèixer les presents Normes de Convivència i complir els seus preceptes.

Atendre les citacions del Centre. 

Abstenir-se de visitar als seus fills durant els períodes lectius i els esplais, sense causa justificada.

Signar els documents, justificants i autoritzacions en els terminis establerts.

Tenir coneixement del material que necessiten els nins, això com de la roba esportiva que necessiten.

En relació amb els seus fills:

Col·laborar en la tasca educativa dels  seus fills.

Vigilar i controlar les activitats dels seus fills facilitant el compliment de les obligacions d’aquests respecte al Centre: assistència i puntualitat, ordre, netedat i higiene, correcció en el vestir, compliment de les tasques encomanades, etc.

Justificar responsablement les faltes d’assistència i retards dels seus fills en el termini de tres dies lectius després de la reincorporació a classe utilitzant els impresos establerts.

Autoritzar per escrit les absències del Centre durant l’horari escolar, inclosos els esplais.

Signar els butlletins d’avaluació en el termini de cinc dies lectius a partir del seu lliurament.

Estimular en els seus fills el respecte a les presents Normes de Convivència com un element que contribueix a la seva formació.

En relació amb el professorat:

Facilitar tot tipus d’informació i dades valoratives dels seus fills als Tutors, dels diferents aspectes de la seva personalitat i d’aquelles malalties o mancances que puguin incidir en el seu rendiment o en la vida escolar.

Facilitar als seus fills els mitjans necessaris per dur a terme les activitats i tasques que fixin els professors.

Evitar sempre desautoritzar l’actuació del professorat molt especialment en presència dels seus fills.

Per a qualsevol problema relacionat amb els seus fills visitar en primer lloc al tutor, durant les hores de visita, el Cap d’Estudis o el/la Director(a).

Participar a través de l’AMPA o a títol individual i voluntàriament, amb el professorat en la programació d’activitats en les quals es demani el seu ajut.

B. DELS ALUMNES

Segons el R.D. 732/1995 de 5 de maig:

C.1. DRETSDEURES
.A una formació que asseguri  el desenvolupament personal (art.11).A una orientació escolar i professional.(art.14).A que la seva activitat es desenvolupi en condicions de seguretat i higiene (art.15).De l’estudi, assistint a classe i respectant el treball dels seus companys.(art.35)
.A la igualtat d’oportunitats que inclou la no discriminació.(art.12).A ajudes concretes per a compensar carències. (art.31).No discriminar a cap membre de la comunitat educativa per raó de raça, sexe o qualsevol altre circumstància personal o social.(art.37)
.A una avaluació objectiva que exigeix criteris clars i públics (art. 13)
.A la llibertat de consciència e intimitat personal que inclou, entre altres coses, la llibertat d’opinió religiosa. (art.16).A la llibertat d’expressió sense perjudicar els drets de tots els membres de la comunitat educativa.(Art.26). A manifestar la seva discrepància respecte de les decisions educatives que l’afectin (art.27).Respectar la llibertat de consciència i les conviccions dels altres. (art.36).Respectar el projecte educatiu i el caràcter propi del centre (art.38)..El respecte als drets de tots els membres de la comunitat educativa i de les institucions (art.26).
.Que sigui respectada la seva integritat física i moral i la seva dignitat personal. (art.17).A la privacitat sobre dades personals i familiars (art.18).Respectar la llibertat de consciència i les conviccions dels altres (art.36).El respecte als drets de tots els membres de la comunitat educativa i a les institucions.
.A la participació en el funcionament i gestió del centre  (art.19)..A la informació (art.25).A reunir-se (art.28,29).A participar com a voluntari en les   activitats del centre (art. 30)
.A utilitzar les instal·lacions  amb les limitacions derivades de la programació d’activitats escolars i extraescolars amb les precaucions necessàries per la seguretat de les persones..De participar en la vida i funcionament del centre (art. 40).Fer un bon ús i respectar les instal·lacions del centre
.A protecció davant l’infortuni (art. 32).Cuidar el centre i el seu material (art.39)

C. CONDUCTES QUE S’HAN DE SEGUIR PER UNA BONA CONVIVÈNCIA

-Assistir regularment a classe i, en cas de faltar per motiu justificat, el tutor ha de rebre el corresponent justificant signat pel pare, mare o tutor legal.

-Puntualitat  en les entrades i sortides al col·legi i a les diferents activitats que es  duguin a terme.

-Totes les entrades i sortides del col·legi es faran en ordre, sense córrer i sense empènyer, pels portals habilitats, mai botant barreres. Les entrades i sortides de les aules es faran, a més, en silenci i ambient tranquil.

-No es pot menjar cap tipus de llepolia ni beure begudes carbòniques ni alcohòliques tan en el recinte escolar en temps d’activitats lectives com en les activitats extraescolars que s’organitzen.

– Ús de la carmanyola per dur el berenar

-Tenir cura de la higiene personal, de l’alimentació  i de la vestimenta i que aquesta sigui adequada a les activitats que es desenvoluparan.

-Respectar les instal·lacions en general, mantenint els hàbits de neteja, fent ús quan calgui de les papereres. No embrutar el col·legi.

-Respectar les plantes i animals que estan al col·legi, ja sigui al jardins, hort o aules (cossiols, gàbies,…).

-No emprar cap tipus de violència, ni física ni verbal contra la resta de membres de la comunitat educativa.

-Dirigir-se a tots els membres de la comunitat amb el tracte educat que cada un requereix, respectant  les seves opinions, creences així com la dignitat, integritat i intimitat de tots els membres de la comunitat educativa, i en cap moment emprant  paraules o gestos que puguin ferir la sensibilitat dels altres.

-No sortir mai del recinte escolar sense permís dels mestres.

-No pertorbar  el desenvolupament habitual de les activitats del Centre.

-Obeir les orientacions dels mestres respecte al seu aprenentatge i mostrar-li respecte i consideració.

-Respectar les pertinences dels altres membres de la comunitat educativa.

-Participar en la vida i funcionament del centre.

 Durant les activitats lectives:

– Impedir el desenvolupament de l’activitat lectiva molestant al docent i/o als companys.

-Participar en les activitats orientades al desenvolupament  dels plans d’estudi.

-Anar als serveis abans del començament de les classes o en temps d’esbarjo, exceptuant evidentment els casos necessaris.

-Mantenir l’ordre de l’aula.

-Respectar el torn de paraula durant les interlocucions i les opinions dels altres

-No aixecar-se sense permís, tenint en  compte l’edat.

-No donar la classe per finalitzada fins que no ho digui el professor qui a més donarà l’ordre de sortida, respectant sempre l’horari escolar.

Als passadissos i/o durant els desplaçaments:

-Caminar sense córrer i sense empènyer.

-Desplaçar-se en silenci, sense cridar.

-No jugar.

-No treure res que no sigui necessari per a les activitats a realitzar.

Durant els esplais:

-Respectar les zones destinades a cada cicle. 

-Respectar el torn d’ús de la pista.

-Respectar el joc i l’esbarjo dels altres.

-Circular sense empènyer.

-Anar a la fila en sentir  el senyal d’entrada i fer-la en ordre.

-No jugar de forma violenta.

-No quedar-se al pati una vegada tocat el senyal d’entrada sense permís del professorat.

-No es pot entrar a dins del centre durant l’esplai. S’han d’emprar els banys de defora.

-Jugar amb pilotes d’espuma o plàstic, només es poden emprar balons de reglament a la pista esportiva.

-Si la pilota surt a defora de l’escola comunicar-ho a Direcció o al bidell. Els nins no poden sortir a cercar cap pilota.

-Mantenir el pati net, sense tirar fems a terra.

D.CONDUCTES QUE AFAVOREIXEN LES BONES MANERES (amb les que els pares i mares ens podeu ajudar molt)

-Respectar les persones majors quan parlen.

-Parlar amb un to adequat.

-Deixar passar les persones majors.

-Deixar el seient  a les persones majors.

-Demanar les coses “Per favor” i donar les “Gràcies”.

-Aixecar la mà per parlar.

-Saludar en entrar o sortir d’un recinte.

-Parlar en veu baixa.

-No interrompre quan parla un altre.

-Dirigir-se a les persones amb el to de veu adequat.

-Tocar a la porta abans d’entrar.

-Demanar permís. 

-Demanar disculpes.

E. ALGUNS CONSELLS PER A ESTUDIAR

Per estudiar bé es necessita una bona organització i una constància diària:

-S’ha de comptar amb un temps diari per a l’estudi, per fer els exercicis i per la preparació de les proves.

– Escollir un espai acondicionat per a aquesta tasca, que sigui silenciós, ample i ben il·luminat.

– Disposar del material necessari: llapis, goma, bolígraf, regle, compàs, diccionari,…

– Consultar, preguntar, però fer les coses per un mateix.

– Davant un llibre és millor saber què s’estudia dedicant menys temps que si no es sap el que es llegeix passant-hi molt de temps.

– Procurar entendre el que s’estudia, no aprendre res que no s’entén.

– Si s’ha d’estudiar poca matèria fer-ho de cop, si és llarga, fer-ho en períodes.

– Menjar correctament, i a les hores adequades. Procurar practicar algun esport. 

– Dormir les hores que corresponen a cada edat.

– Posar esment a les explicacions dins l’aula, si es segueix el fil de l’explicació no hi haurà problemes per comprendre.

2. PLA DE SUPORT

Els canvis que s’han anat donant al llarg del desenvolupament de la tasca educativa, així com els nous plantejaments pedagògics, didàctics i organitzatius i les seves reglamentacions legals, cada vegada més progressistes, tolerants i integradores, han possibilitat millores en el nostre propi funcionament.

En el context actual del nostre centre, hi trobem una diversitat de necessitats, tant individuals com de grup; alhora que una major mobilitat i problemàtiques socio-familiars, que incideixen directament sobre el rendiment del propi alumnat. És per això que ens veiem obligats a cercar recursos que ens permetin donar resposta a la nostra realitat, i de manera global, no únicament a les demandes més puntuals.

El nostre pla d’actuació, ens suposa una forma coherent de fer feina, ens basem en la legislació vigent. Aquest pla, inserit en la programació del centre, té la finalitat d’adequar la pròpia intervenció educativa a les característiques i necessitats dels nostres alumnes; sense oblidar els principis de qualitat, integració i igualtat que el regeixen.

El nostre model, elaborat per donar ajuts a les adquisicions dels aprenentatges té com pilar fonamental l’intercanvi d’informació i la col·laboració amb tots els professionals implicats en el procés d’ensenyament-aprenentatge del nostre centre, on la família està inclosa des del primer moment, així com tot el centre i els agents externs involucrats.

Per tant, l’objectiu del nostre pla és facilitar el bon funcionament del centre i en conseqüència, dels alumnes; atenent tant les necessitats educatives com les necessitats educatives especials, siguin temporals com permanents. On el bessó del mateix parteix de la pròpia prevenció, donant-se alhora les prioritats necessàries per atendre els diferents casos.

A més a més, l’aplicació d’aquest pla ens porta a fer les modificacions necessàries en el mateix i a introduir els mitjans necessaris per intentar compensar les necessitats dels alumnes a partir de les seves pròpies possibilitats i donar resposta a les mateixes; al mateix temps que estimular el seu desenvolupament, considerant la realitat de l’escola inclusiva actual que ens envolta, i seguint amb la línia metodològica del centre.

D’aquesta manera, el pla ens facilita la intervenció; permetent-nos aspectes com:

– Potenciar les capacitats de l’alumne, partint des del caire preventiu.

– Racionalitzar l’ús del temps, evitant duplicitat i repeticions

– Coordinar la participació i la implicació de tots els membres de l’equip, i de tota la comunitat educativa del propi centre

– La coordinació amb els serveis externs al centre educatiu i implicats en el mateix.

Finalment dir que adoptem mesures generals per facilitat tant l’accés com de permanència dels alumnes al sistema educatiu; adoptem mesures ordinàries per promocionar una atenció adequada segons la diversitat de l’alumnat; i adoptem mesures específiques perquè la resposta educativa sigui adient als alumnes i que puguin assolir el màxim desenvolupament possible de les seves capacitats.

Components de l’equip de suport

Segons la normativa vigent, ROC (BOIB 5/10/2002) d’escoles públiques d’Infantil i Primària, al Capítol IV, fa esment a l’Equip de Suport i en l’article 46 especifica la seva composició i funcions. En el nostre cas, l’equip de suport està coordinat des de l’equip directiu i està format per un AD, un PT, un AL, un PTSC, una orientadora i un membre de l’Equip Directiu.

La nostra finalitat com equip de suport és ajudar que l’escola sigui un àmbit inclusiu, que permeti a tot l’alumnat poder gaudir de les situacions generals i comuns pel desenvolupament i potenciació de les seves capacitats, i que així puguin arribar a ser persones coherents, centrades i integrades en el propi grup social al que pertanyem. Per tant, la nostra tasca principal serà l’atenció directa, l’assessorament i la col·laboració amb el centre, amb la família i amb el professorat/alumnes en particular; per permetre donar resposta a les mancances dels alumnes, i amb les adaptacions i/o modificacions que siguin necessàries; sense oblidar el caire preventiu en què ens basem

Bàsicament ens centrem en una sèrie de principis, com:

  1. La globalització : procés pel qual l’individu ha de partir dels coneixements previs i mitjançant el procés d’E-A, pugui construir significats d’aquella realitat u objecte modificant d’aquesta manera els seus esquemes de coneixement. 
  2. La normalització de serveis:  s’intentarà sempre que sigui possible apropar la intervenció al currículum ordinari.
  3. L’atenció a la diversitat: partint de la base de que tots els alumnes tenen necessitats al llarg de la seva escolarització i alguns d’especials. Per tal d’atendre aquestes necessitats el centre comptarà amb els recursos personals i materials adients.
  4. La integració: és l’aplicació del principi de normalització en la vessant educativa.
  5. La inclusió:  segona passa de la integració, fer participar a tot l’alumnat  d’un grup classe d’un mateix currículum.
  6. La flexibilitat en la resposta educativa: L’atenció a les necessitats educatives no es basa en una sèrie de mesures especials per a alumnes “diferents”, sinó en l’adopció d’un model que propicií l’aprenentatge de tot l’alumnat en una diversitat de contextos i de situacions.  
  7. La incorporació i inserció social: proporcionar suficients elements per poder integrar-se en la vida social i activa. 

Així, com mesures d’atenció a la diversitat, tenim:

– que possibilitin la igualtat d’oportunitats per a tots els alumnes

– que facilitin tant l’accés com la permanència dels alumnes al sistema educatiu

– disposar d’una articulació de programes, de mitjans tècnics, materials i humans i els equipaments adients per l’atenció integral dels alumnes

– partir de programes de millora de la convivència en l’àmbit escolar

A més a més, cerquem estratègies per aconseguir la implicació de les famílies i fomentar la seva participació en la presa de decisions relatives a l’escolarització i desenvolupament del procés educatiu del seus fills, especialment quan això suposi l’adopció de mesures o programes d’intervenció familiar de caràcter extraordinari (hàbits de menjar, dormir, autonomia personal, comportament, càstigs, jocs, temps d’oci, modalitats d’escolarització, repetició d’un curs)

3. AVALUACIÓ, SEGUIMENT I VALORACIÓ DELS RESULTATS ACADÈMICS

Els resultats acadèmics es controlen des de cada tutoria i per equips de cicle durant les sessions d’avaluació que es realitzen al final de cada trimestre, en presència de tots els mestres implicats en l’equip de cicle, especialistes i mestres de suport. Els mateixos resultats s’estudien des de la CCP així com en casos necessaris des del DAD i també des del Claustre i el Consell Escolar. I es remeten al servei d’inspecció. Per a dur a terme un seguiment real es fan les modificacions oportunes a les programacions i s’organitza el suport en base als resultats de cada avaluació i en molts casos de cada reunió del DAD que es fa quinzenalment.

Aquestes reunions es veuen complementades amb les reunions que es fan amb els pares tant a nivell de grup a principi de curs i també en reunions individuals que permeten realitzar les avaluacions als alumnes amb més coneixement de causa. 

Vista la importància que té l’avaluació dins el currículum, el nostre centre ha dut a terme diversos seminaris relacionats amb l’avaluació acadèmica que ens han permès comptar amb una avaluació homogènia per tots. D’aquesta manera es du a terme el següent pla:

-es parteix dels resultats que han obtingut els alumnes a l’avaluació Inicial (que coincideix amb l’avaluació final pels alumnes antics i una avaluació nova pels nouvinguts) 

-l’avaluació contínua (que compta amb tot un procés que seguim alhora tots els implicats)

-l’avaluació final.

L’avaluació compta amb unes proves objectives i quantificables que permeten observar l’avaluació de cada alumne (global i per àrees) de cada curs, de cada cicle i del centre, tenint en compte els reforços, Acis i mesures especials que es prenen a diferents nivells. 

El seguiment es du a terme per tots els implicats en el procés: tutors, especialistes, mestres de suport, individualment i per equips: de cicle, DAD, de CCP i direcció La valoració dels resultats i les mesures a prendre a partir d’ells són comentats cada avaluació amb la Inspecció, el claustre i el consell escolar. 

La Direcció, a més, fa un seguiment puntual estadístic dels resultats en lectura i comprensió lectora al llarg de tota l’escolarització dels alumnes desglossat per cursos i trimestres.

En quant al TIL a cada avaluació es compararan els resultats de les matèries lingüístiques amb la mitjana de resultats dels cinc darrers cursos acadèmics i amb les estadístiques comparatives del SEDEIB.

– A cada avaluació, igualment, es compararan els resultats de les matèries no lingüístiques amb la mitjana de resultats dels cinc darrers cursos acadèmics.

– Cada dos anys es compararan les avaluacions de diagnòstic de quart de primària  amb les del cursos a partir 2012-13, la darrera abans de l’inici del present projecte.

– S’analitzarà  molt especialment el tractament de les llengües amb les diferents àrees o blocs de continguts al llarg de l’etapa d’E. Primària per tal d’assegurar l’evolució positiva de l’alumnat en cada un dels apartats, i es decidirà a final de cada curs la possibilitat d’alternar les llengües segons la necessitat real de cada curs.

– En el cas de la competència en llengua anglesa, i tenint en compte el necessari caràcter progressiu de l’aplicació d’aquest projecte, es durà a terme, en les matèries no lingüístiques, una avaluació inicial i una altra final per determinar l’evolució de l’aprenentatge de l’alumne, l’eficàcia de les mesures i la suficiència dels recursos. 

AVALUACIÓ INTERNA

A part de l’avaluació acadèmica dels alumnes que consta de tot un procés que abarca l’avaluació inicial, avaluació contínua, final amb diferents instruments de mesura i control,   el centre ha elaborat un dossier per a avaluar la pròpia tasca docent resultat de seminaris anteriors que ens permet comptar amb una avaluació interna eficient i pràctica, que ens ajuda a millorar la nostra pràctica docent d’una forma objectiva i eficient i que es du a terme a final del curs. Les seves conclusions consten a la Memòria del centre. 

AVALUACIÓ EXTERNA

El col·legi segueix les directrius que marquen el Ministeri d’Educació i Cultura i de la Conselleria d’Educació i participa en les avaluacions que es proposen i s’han valorat els seus resultats per tots els equips del centre, prenent les mesures que ha calgut en cada ocasió. Durant aquest curs es durà a terme una Avaluació de Diagnòstic als grups de 3r. d’Educació Primària.