ALIMENTACIÓ

ÍNDEX:

Introducció:

1. Objectius:

2. Característiques d’una bona alimentació

2.1. Objectius per una bona alimentació:

2.2. Característiques d’una bona alimentació:

2.3. Importància de l’activitat física

2.4. Una alimentació sana a l’escola:

2.5. Hàbits socials d’alimentació:

3. Hàbits d’higiene:

4. Alimentació i medi:

5. Informació a les famílies:

INTRODUCCIÓ:

Una alimentació equilibrada juntament amb l’exercici físic suposen importants beneficis per a la salut, a més de prevenir malalties com les del cor, càncers, estrenyiment, hipertensió, diabetis i obesitat.

Estudis recents demostren un augment del nombre de persones amb obesitat i sobrepès. A les Illes Balears també, un de cada cinc infants presenta sobrepès, i un de cada deu és obès.

Les causes d’aquesta situació es deuen a l’estil de vida de la nostra societat, canvis en l’alimentació (consum d’aliments precuinats, menjar fora de casa, oblit dels productes de temporada…) i canvis en l’activitat física (treball sedentari i reducció de l’exercici físic).

1. OBJECTIUS:

Amb aquest programa es pretén:

  • Promoure l’educació alimentària, que té com a finalitat aconseguir un desenvolupament de l’infant en tots els seus aspectes: físic, cognitiu, afectiu i social.
  • Crear hàbits alimentaris saludables.
  • Crear hàbits d’higiene relacionats amb l’alimentació.
  • Aprendre a respectar el medi natural que ens envolta.

2.CARACTERÍSTIQUES D’UNA BONA ALIMENTACIÓ:

2.1. Objectius per una bona alimentació:

  • Cobrir les necessitats de l’organisme, a fi de permetre un creixement i desenvolupament físic i intel·lectual adequat.
  • Prevenir determinades malalties causades per hàbits incorrectes d’alimentació.
  • Gaudir de l’acte de menjar, apreciant el valor de tots els aliments i de l’acte social que implica.

2.2 Característiques d’una bona alimentació:

La dieta ha de ser:

  • Adequada a l’edat i a l’activitat que duim a terme.
  • Variada, garantint l’aportació de tots els nutrients, tant d’origen animal com vegetal, és a dir, completa.
  • Equilibrada: les proteïnes, els greixos, els hidrats de carboni, les vitamines i els minerals han de trobar-se presents en cada una de les menjades.
  • Ben distribuïda: els infants que tenen un horari regular han de realitzar 5 menjades al dia de la següent manera:

– Berenar matí: del 20 al 25% de les calories totals diàries.

– Berenar: del 5 al 10 %.

– Dinar: del 35 al 40 %.

– Berenar capvespre: del 10 al 15 %.

– Sopar: del 15 al 20 %.

PIRÀMIDE

És important:

  • Acostumar-se a rovegar bé els aliments i a menjar coses fortes per tal de reforçar la musculatura maxilofacial, tan important per la correcta articulació de tots els sons.
  • Controlar l’abús de sucres per prevenir diferents malalties.
  • Habituar-se a menjar a unes hores determinades.

Costums saludables:

  • Beure aigua:
    • com a font d’hidratació del nostre cos en lloc de sucs i refrescs, que són productes que creen càries i ajuden a l’increment del pes.
    • com a hàbit que és important treballar a l’escola i a casa.

2.3. Importància de l’activitat física:

Juntament amb una bona alimentació l’exercici físic constitueix una de les principals fonts de salut.

En el nostre temps lliure, cada vegada són més presents el televisor, l’ordinador, la videoconsola… El concepte d’oci actiu respon a l’opció de dedicar el temps lliure a realitzar algun esport o activitats lúdiques, permetent-nos, d’una banda, l’entreteniment que cercam, però també, de l’altra, beneficiar-nos dels efectes positius d’aquestes activitats en la nostra salut.

2.4. Una alimentació sana a l’escola:

Així com hem explicat fins ara, és important que els infants, ja des de ben petits, aprenguin a menjar de tot, que sigui saludable. Per tal de treballar aquest hàbit, des de l’escola proposam als pares que el berenar dels infants al col·legi sigui de:

FRUITA + BERENAR SALUDABLE ( pa de forn amb sobrassada, pernil, amb oli, formatge, tomàtiga….).

El col·legi així mateix rep fruita a repartir a tots els alumnes del Consell de Mallorca i també de l’Ajuntament, fet que ens ajuda a promoure l’hàbit saludable de menjar fruita.

Puntualment al col·legi duim a terme  activitats culinàries relacionades amb la nostra cultura com pot ser la  tasta de diferents aliments com bunyols per Les Verges, fruites de les diferents temporades (fruites de tardor), sobrassada i botifarrons per Sant Antoni, panades i crespells per Pasqua…

2.5. Hàbits socials d’alimentació:

En la societat en què vivim, l’alimentació està estretament lligada amb les relacions socials. Des del naixement establim vincles afectius amb la persona que ens alimenta. Amb el temps, aquests vincles es mantenen i se’n creen de nous asseguts a taula. Totes les celebracions es fan al voltant del menjar.

Per aquest fet és important que des de petits els ensenyem hàbits correctes com: seure a taula correctament, utilitzar els coberts, emprar un to de veu adequat, no menjar mirant la televisió, crear un ambient de diàleg…

3. HÀBITS D’HIGIENE:

La malaltia més comú relacionada amb l’alimentació és la càries dental, que destrueix progressivament totes les estructures de la dent.

Després de les menjades queden dins la boca restes d’aliments adherits a l’esmalt de les peces dentals, de les quals es nodreixen els bacteris, qui a través de la descomposició de sucres creen àcids que ataquen l’esmalt i el descalcifiquen. Aquí comença la coneguda càries dental, que és una porta d’entrada a qualsevol infecció. També en deriven problemes locals com: dolor, flemó, pèrdua de la peça… que pot provocar a llarg termini: infeccions als ronyons, als ossos, a les articulacions, al cor i d’altres.

No podem oblidar tampoc les conseqüències econòmiques.

Una vegada s’ha iniciat el corc a la dent és impossible la cura i es fa imprescindible la intervenció del dentista. Per tant, hem d’actuar abans amb mesures preventives.

Amb una acció preventiva conjunta on tots: pares, educadors i sanitaris, hi tenim responsabilitats, s’ha demostrat que és possible disminuir de forma important la incidència de les càries. A més, cal incidir en tots els factors que afavoreixen l’aparició de la càries, és a dir, la higiene dental, l’alimentació i el glopeig periòdic de fluor.

4. ALIMENTACIÓ I MEDI:

Actualment, les indústries utilitzen molts envasos per conservar els aliments que fabriquen. Els consumidors tenim la responsabilitat de reutilitzar-los si és possible i de reciclar-los per tal d’oferir als nostres infants un medi més net.

D’altra banda, nosaltres també cream residus si utilitzam determinats embolcalls  en lloc d’utilitzar carmanyola i bosses de tela, que a més de ser respectuoses amb el medi ens surten molt més econòmiques. També podem contribuir a la conservació de l’entorn emprant cantimplores en lloc de botelles de plàstic.

Des de l’escola treballam el respecte pel medi de diferents maneres:

  • utilitzant papereres de reciclatge tant a les aules com al pati.
  • anant a buidar les papereres als contenidors de reciclatge del centre.
  • evitant tirar papers i envasos a terra.
  • utilitzant carmanyola, en lloc de paper d’alumini o film de plàstic.
  • utilitzant cantimplora en lloc de botella de plàstic.

5. INFORMACIÓ A LES FAMÍLIES:

Les famílies estan assabentades del nostre programa d’alimentació a través de la direcció (secretaria) informació en aquest lloc i també a les reunions de tutoria. 

Es contempla: 

– la importància d’una alimentació sana i equilibrada per prevenir l’obesitat infantil, ja que cada cop és més freqüent entre els nostres alumnes.

– la relació directa que té el consum de sucs i refrescs amb la càries i l’obesitat.

– el respecte per l’entorn utilitzant carmanyoles en lloc de paper d’alumini i film de plàstic.

– com el consum de bolleria, xocolata i dolços en general influeix directament en la creació de càries i en l’obesitat infantil.

RECORDAR

  1. Més vegetals i menys animals: incorpora a la teva dieta aliments com fruites, verdures, pa, pasta, arròs, altres cereals, llegums, patates i fruits secs.
  2. Menja fruita cada dia.
  3. Menja verdures i hortalisses més d’un cop al dia.
  4. Hem de tornar a menjar més pa de forn, ja que aporta hidrats de carboni que contribueixen a l’equilibri de la dieta.
  5. Utilitzar sempre olis vegetals, com l’oli d’oliva.
  6. Tria les parts magres de les carns, elimina el greix visible.
  7. Consumeix més peix, alterna el blanc amb el blau.
  8. Evitar dolços, la bolleria, els gelats, els snacks, els embotits i el “menjar ràpid” en la mesura possible.
  9. Recordar la cuina tradicional.
  10. Sempre que sigui possible consumir aliments frescos i de temporada.
  11. La beguda més saludable és l’aigua.
  12. És important que llegim les etiquetes, ja que hi apareixen totes les dades que ens interessen sobre la composició dels aliments que compram.
  13. Realitzar exercici físic, de manera regular.
  14. Dormir les hores necessàries.